26. okt, 2016

VM for stående fuglehunder 2016

VM Danmark 2016.

Sammen med Frode i "Østagløtten" og andre venner tok Ole turen til Danmark for å oppleve årets Verdensmesterskap for stående fuglehunder. Prøvens hovedsete var Dronninglund litt nordøst for Ålborg. De norske hundene på det "engelske laget" lykkedes ikke men Frierfjordens Rossi etter Jutevatnets Radar fikk hyggelig omtale. Likeledes gjorde helsøster Frierfjordens Randi på det danske laget et meget godt inntrykk. Først og andre plass i VM for engelske raser gikk til 2 engelske settere fra henholdsvis Tyskland og Italia. På tredjeplass endte pointer "Isis de l´Escalayole" ført av Simone Meili fra Sveits. Denne hunden var en fryd å se på med fantastisk fart og stil. 

Slik jeg forstår dømmes VM etter FCI-regelverket og det er "lukket" bedømming. Det gjorde det meget vanskelig å skjønne hvorledes "stillingen" utviklet seg utover avprøvingen. Det vi erfarte var at når en hund støkket fugl ble den diskvalifisert. Tok en hund blindstand måtte begge hunder rykke 30 - 40 meter tilbake og bytte side. Det ble akseptert flere blindstander. Det som omtales som kontinental reis var en grell opplevelse. Man gikk fra side til side og sparket i graset og berørte hundene gjentatte ganger i nakken. Dette uavhengig av rase. Ofte gikk fører halvmeteren foran hunden. Flere ganger pågikk dette med avanser på over 50 meter før dommer blåste av med sitt "horn".

Alt i alt var VM en selsom opplevelse der jeg konkluderer med at de nordiske hunden bortsett fra de danske ikke henger med. Søksmessig dominerer hunder fra klassiske nasjoner og de finner fugl tross meget høy fart. Selve fuglearbeidene på disse hundene er stort sett en skuffelse og det skyldes sannsynligvis måten de er dressert på. Dersom en ønsker å delta i VM må en ha selvinnsikt og sørge for at en møter med hunder som er avlet og trent for dette. Det er FKF sitt ansvar å sende de rette hundene til VM. Dersom vi ikke har tilgang til slike kan vi like godt la være.

I etterkant av VM er oppvasken nå i gang. Reglene som sto å lese på FKF sine nettsider er ikke fulgt. Alle som har levd en stund vet at slike regler aldri endres inneværende år. Mange bør ta selvkritikk og noen har allerede gjort det. Stikker vi fingeren i jorda vet vi alle sammen at Per Ola Brekke og Tommy Nilsen er de eneste i Norge som har erfaringen som trengs for å representere Norge i VM. Sviktende vannapport kan lett korrigeres ved trening men manglende søkskvaliteter kan du aldri trene bort.

Bilde: Simone Meili med Isis de l´Escalayole i midten

Del denne siden