8. nov, 2016
Ålesund 7. november 2016
Høstsesongen er over og skiutstyret pakkes ut…..
I helga var det 20 cm snø på Dovre. Det blir neppe liggende, men smak av tidlig vinter er uansett bra for rypa og dårlig for predatorene. Under årets høst har det vært lite fugl i prøveterrengene og premieprosenten har blitt deretter.
Bilde: NJCh Jutevatnets Prima
I kennel «Jutevatnet» er vi bare sånn passe fornøyd med høstens prøveresultat. Alle hundene var rimelig godt forberedt på konkurranse med mye trening og jakt i «bagasjen». Katla har virkelig hatt stang ut og fått dårlig uttelling tross at hun har funnet fugl på nesten hver start.
Hekla har gått fantastisk på trening og jakt og det er felt mye ryper for henne. På prøve har hun skuffet og gått for halv maskin. Vi tror veldig på hunden og tipper det løsner neste sesong når hun blir litt eldre. Hekla er bare 2 og et halvt år og egentlig for ung for vinnerklassen.
Prima har gått til finale på alle 3 prøvene hun er stilt og har fått betalt for sitt gode søk med 3 VK finale Kiær og 1VK finale m/CACIT på «Sølvhunden». I fugl er hun sikker og tar vare på det hun finner. At hun skulle bli jaktchampion allerede 3 og et halvt år gammel er over forventning.
Når vi ikke lykkes helt med alle egne hunder så er det svært gledelig at andre hunder med Jutevatnets gener får det til. Frode Stenerud sin Østagløttens Luba etter NJCh Jutevatnets Makker er den som virkelig har vist seg frem på Kongsvold i høst og med merittlisten: 2VK,1VK semifinale, 2VK, 1VK og 3 VK finale kniver hun nå om tittelen «Årets pointer».
Andre Stenumgård sin Østagløttens Lely etter NJCh Jutevatnets Radar fikk sin etterlengtede VK-premie da hun på Hjerkinn/Kongsvold fikk 2 VK semifinale. Eva Solli har også «luftet» sin NJCh Ohlsmyrens Rocket Man etter NJCh Jutevatnets Radar og fått 2 VK m/CK semifinale på Hjerkinn/Kongsvold.
Jutevatnets Birk til Ivar Ellingsen var også i støtet på Kongsvold i høst og kom til finale både Derby-helgen og Sølvhundhelgen. På premiekonto noteres 1 VK semifinale.
På lavlandet har et nytt avkom etter NJCh Jutevatnets Radar sikret seg NM-biletten. Denne gangen var det Knut Dale som fikk 1 VK på Roksy på Østfoldprøven.
Går vi til utlandet så må vi først nevne Bjønnålias Jackpot til Lisbeth Boden som vant Svensk Pointerklubbs Hovedprøve og ble tildelt CACIT. Tidligere på høsten fikk han 2 skl m/ck. Jackpot er etter «vår» Pimens Arrow nå eid av Per Olaf Narmo. Frierfjordens Rossi fikk 1 Skl m/cert i Sverige, eier Tommy Nilsen. Rossi representerte Norge i årets VM.
I Danmark har Frierfjordens Rex fått 2 VK m/HP, eier Alan Diederichsen. DJCh Villestoftes Victor har fått: 1BRKL og 4VK , eier Niels Holger Lykke. DJCh Frierfjordens Randi: 6VK eier Jens Have. Alle er etter vår Radar. Randi representerte Danmark i årets VM.
Løfter vi blikket og ser på øvrige pointerresultater så ser årets høst veldig bra ut. Kennel Eidemlias har på nytt vist seg frem på Kongsvold og seiret på Pointerklubbens Hovedprøve. Trekløveret: NJCh Eidemlias Dallas, NJCh Eidemlias Singha og Eidemlias Raia er noe av det beste vi kan oppvise i norsk pointeravl og tar jeg ikke feil så har "den norske pointer" aldri tidligere stått så sterkt som de siste årene. Dessverre savner vi at flere nye sterke hannhunder viser seg frem på Kongsvold. Skal vi lykkes med avlen videre så betinger det at disse dukker opp. Vi trenger sårt de revierende overskuddshundene som tåler å gå 3 dager på Kongsvold uten å brenne kruttet på stress.
Jeg har tidligere påstått at 3-dagers vinnerklasse på Hjerkinn/Kongsvold er verdens skarpeste konkurranse for stående fuglehunder. Prøveformen er i alle fall en god test på mental utholdenhet. Skal vi hente gener fra andre miljøer må vi være sikre på at hundene har nok jaktlyst og tåler vår jakt- og konkurranseform der vi holder på i timesvis flere dager på rad.
Selv om det står bra til med de beste hundene våre er likevel andelen av hunder som har potensiale til å forbedre rasen liten. Skal vi utvikle oss videre har vi derfor et akutt behov for fornyelse. Vi må søke utenfor norden og vi må være bevisst på hva vi leter etter. Da bør vi bruke forskjellige hannhunder på gode tisper og ikke som en har sett tidligere at en og samme "utenlandsk" hund brukes på mange.